maandag 5 oktober 2015

Stoptober

Voor iemand die niet rookt ben ik best pro roken. Bij sommige mensen staat het ook gewoon goed, roken. Om een begenadigd roker te worden, zou je eigenlijk al stage moeten lopen op het schoolplein tijdens het voortgezet onderwijs. Nu vond ik het al een hels karwij om ongeschonden vanuit de leslokalen naar de kantine te sluipen, laat staan om in de pauze nog eens langs de kluisjes te lopen. Een plek die zich het best laat omschrijven als een ophoping van draaideurcriminelen in wording, die er een hobby van maakten om brugklassers uit provinciale dorpen te gebruiken als levende boksbal. Neuh. Zo stoer waren en/of zijn we nu ook weer niet. En om nou na je dertigste nog te beginnen, dat heeft ook iets treurigs. Überhaupt na je twintigste nog beginnen met roken, dan zit je al wel in de pre fase van een midlifecrisis.

Als niet roker is het ook niet makkelijk hoor, mensheid. Welnee. Om de haverklap verdwijnen er bosjes mensen uit kroegen en kantines om buiten te gaan staan paffen. Je zou er bijna zelf bij gaan staan, gewoon, om niks van het gesprek te hoeven missen. Daarom moet het rookverbod in de café’s en kantines weer opgeheven worden, het scheelt de groep niet rokers twee á drie keelontstekingen per jaar.

Daarom zeg ik ook, als je ooit bent begonnen met roken, blijf lekker roken. Zie het als een hobby. De een spaart postzegels of doet aan vliegtuig spotten, de ander rookt. Roken is ook geen slechte gewoonte, echt niet. Telkens op een eerste afspraakje je date na een avondje bioscoop met tayraps een week vasthouden in de kofferbak van je auto, om haar daarna met een figuurzaag in prachtige motieven te zagen en te dumpen in een rivier. Dat is een slechte gewoonte. Maar roken niet.

Waar ze dat ook mee mogen doen, dat met die tayraps en kofferbakken: mensen met zo'n elektrische sigaret. De zogenaamde 'E-smoker'. Oh, dat zijn vervelende mensen. Die lopen expres de ruimtes in waar een rookverbod geldt, gaan opzichtig lurken aan hun verfomfaaide USB stick, en dan maar wachten tot er iemand wat van gaat zeggen. Dat is net zo idioot als een alcoholist die wil stoppen met drinken en daarom lege flesjes bier gaat vullen met water ‘om toch het idee te hebben dat je drinkt’. Ja, want dat is het idee achter de E-smoker. Dat je net het idee hebt dat je rookt, maar het op een verantwoorde manier doet. Je houdt jezelf dus voor de gek.

De E-smoker is het Sinterklaasverhaal voor volwassenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten